Η έμπνευση

Έχοντας ως κεντρική ιδέα την ανάπτυξη της Ελληνικής Γαστρονομίας σε τοπικό επίπεδο, ο Γιώργος Πίττας (“Ελληνικό Πρωινό”, “Greek Gastronomy Guide”), γνωστός συγγραφέας και λάτρης της Ελληνικής Υπαίθρου και της Αυθεντικής Κουζίνας, εμπνεύστηκε και σχεδίασε το πρόγραμμα “Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy Wine Tourism”, ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για όλη την ελληνική επικράτεια.

Βασικό γνώρισμα όλων των Γαστρονομικών Κοινοτήτων, η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου κάθε περιοχής από τους ίδιους τους επαγγελματίες του κάθε τόπου. Αγροτικός τομέας – μεταποίηση – εστίαση – φιλοξενία, οι 4 πυλώνες οι οποίοι συνεργάζονται, οργανώνονται και ζωντανεύουν τους Γαστρονομικούς Μύθους της περιοχής τους.

Μοναδικός στόχος αυτών των τοπικών συνεργασιών, η ανάδειξη κάθε τόπου σε μοναδικό Γαστρονομικό και Οινικό Προορισμό.

Τον κεντρικό σχεδιασμό κάθε Γαστρονομικής Κοινότητας έχει αναλάβει ο ίδιος ο εμπνευστής τους Γιώργος Πίττας, μέσω του καταξιωμένου ψηφιακού οδηγού Greek Gastronomy Guide, δημιούργημα του ιδίου.

Το όραμα που έγινε πραγματικότητα

Όταν, πριν 4 χρόνια, κατά τη διάρκεια του Pelion Gastronomy Festival, στην Πορταριά Πηλίου, στο Αγρόκτημα Καραϊσκου, ο Γιώργος Πίττας ήρθε προσκεκλημένος για να μιλήσει για το Ελληνικό Πρωινό, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έβρισκε εκεί την ευκαιρία για να μιλήσει σε κάποιους από εμάς για την ιδέα των Γαστρονομικών Κοινοτήτων.

Όμως ο σπόρος τότε έπεσε στο αφράτο Πηλιορείτικο χώμα και η Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου κατάφερε να δημιουργηθεί μέσα από καραντίνες, απαγορεύσεις και εμπόδια. Ένας μικρός στην αρχή αλλά φλεγόμενος πυρήνας μετρημένων επιχειρήσεων που πίστεψαν στην ιδέα της συλλογικότητας, αποτέλεσε τη βάση της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου.

Με την προσθήκη και άλλων μελών που ασπάζονταν την ίδια ιδεολογία, η Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου έφτασε σήμερα να μετρά 18 μέλη ενώ είναι ανοικτή σε συμμετοχή και νέων επιχειρήσεων που διέπονται από τις ίδιες αξίες, στόχους και συλλογικό τρόπο λειτουργίας της.

Η φιλοσοφία, ίδια, για όλα τα μέλη της ομάδας, καθορισμένη από το “Μανιφέστο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων”, όπως έχει συνταχθεί από τον δημιουργό τους, Γιώργο Πίττα:

Αγάπη για το νόστιμο και απλό φαγητό, το καλό κρασί και τις ιστορίες γύρω από τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.

Σεβασμός στον γαστρονομικό πλούτο του τόπου μας. Υποστήριξη των άμεσα εμπλεκόμενων στην τοπική Γαστρονομία, δηλαδή των επαγγελματιών της περιοχής. Οργάνωση πάνω στο σύστημα: Εντοπιότητα, Ποιότητα, Συνεργατικότητα, Αυτοδέσμευση. Εξωτερίκευση, Αλληλεγγύη.

Για την Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου, ο τόπος μας, το Πήλιο και ο Βόλος, είναι ένα μεγάλο φιλόξενο τραπέζι, στρωμένο με πεντανόστιμες αναμνήσεις και γλυκόπιοτες κουβέντες και ολόγυρα όλους εμάς και εσάς, άγνωστους, γνωστούς, φίλους και αγαπημένους.